Overzicht
Wat is een hartkatheterisatie?
Hartkatheterisatie (ook wel hartkatheterisatie of coronair angiogram genoemd) is een invasieve beeldvormingsprocedure waarmee uw arts uw hartfunctie kan evalueren. Hartkatheterisatie wordt gebruikt om:
- Evalueer of bevestig de aanwezigheid van coronaire hartziekte, klepziekte of ziekte van de
aorta - Evalueer de hartspierfunctie
- Bepaal de noodzaak van verdere behandeling (zoals een interventionele procedure of coronaire)
slagader-bypass-transplantaat, of CABG, operatie)
Tijdens een hartkatheterisatie wordt een lange, smalle buis, een katheter genaamd, ingebracht door een plastic inbrenghuls (een korte, holle buis die in een bloedvat in uw been of arm wordt ingebracht). De katheter wordt met behulp van een speciaal röntgenapparaat door het bloedvat naar de kransslagaders geleid.
Contrastmateriaal wordt via de katheter geïnjecteerd en röntgenfilms worden gemaakt terwijl het contrastmateriaal door de hartkamers, kleppen en grote bloedvaten beweegt. Dit deel van de procedure wordt een coronair angiogram (of coronaire angiografie) genoemd.
Coronaire hartziekte is de vernauwing of verstopping van de kransslagaders (hartslagaders). Na een interventionele procedure wordt de kransslagader geopend, waardoor de bloedtoevoer naar het hart toeneemt.
De digitale foto’s van het contrastmateriaal worden gebruikt om de plaats van de vernauwing of blokkade in de kransslagader te identificeren.
Aanvullende beeldvormingsprocedures, intravasculaire echografie (IVUS) en fractionele stroomreserve (FFR) genoemd, kunnen in sommige gevallen samen met hartkatheterisatie worden uitgevoerd om gedetailleerde beelden van de wanden van de bloedvaten te verkrijgen. Beide beeldvormende procedures zijn momenteel alleen beschikbaar in gespecialiseerde ziekenhuizen en onderzoekscentra.
Bij IVUS wordt een miniatuur geluidssonde (transducer) op de punt van een coronaire katheter geplaatst. De katheter wordt door de kransslagaders geleid en maakt met behulp van hoogfrequente geluidsgolven gedetailleerde beelden van de binnenwanden van de slagaders. IVUS geeft een nauwkeurig beeld van de locatie en omvang van plaque.
Bij FFR wordt een speciale draad door de slagader gestoken en wordt een vaatverwijdend medicijn toegediend. Deze test voert functioneel een stresstest van zeer hoge kwaliteit uit voor een kort segment van de slagader.
Wat is een interventieprocedure?
Een interventionele procedure (ook wel angioplastiek genoemd) is een niet-chirurgische behandeling die wordt gebruikt om vernauwde kransslagaders te openen om de bloedtoevoer naar het hart te verbeteren. Een interventionele procedure kan worden uitgevoerd tijdens een diagnostische hartkatheterisatie wanneer een blokkade wordt vastgesteld, of deze kan worden gepland nadat een katheterisatie de aanwezigheid van coronaire hartziekte heeft bevestigd.
Interventionele procedures omvatten ballonangioplastiek, het plaatsen van een stent, rotablatie of het snijden van een ballon.
- Lees meer over interventionele procedures.
Zal ik wakker zijn tijdens de procedure?
Ja. U krijgt een licht kalmerend middel om u te ontspannen, maar u blijft de hele procedure wakker en bij bewustzijn. De arts zal een plaatselijke verdoving gebruiken om de inbrengplaats van de katheter te verdoven.
Hartkatheterisatie wordt niet als een chirurgische ingreep beschouwd omdat er geen grote incisie wordt gebruikt om de borstkas te openen en de hersteltijd veel korter is dan die van een operatie. In sommige gevallen kan een operatie achteraf worden aanbevolen, afhankelijk van de resultaten van de procedure.
Waar wordt de katheterisatie uitgevoerd en door wie wordt deze uitgevoerd?
Hartkatheterisaties worden uitgevoerd in het Hartkatheterisatielaboratorium. Katheterisaties worden uitgevoerd door een speciaal opgeleide cardiovasculaire invasieve arts en een cardiovasculair team van cardiologen, verpleegkundigen en technici.
Hoe lang duurt de procedure?
De hartkatheterisatieprocedure zelf duurt over het algemeen 30 minuten, maar de voorbereidings- en hersteltijd voegen enkele uren toe aan uw afspraaktijd (vijf tot negen uur of langer). Zorg ervoor dat u de hele dag in Cleveland Clinic blijft voor de procedure.
Testdetails
Wat zijn de mogelijke risico’s?
Uw cardioloog zal de specifieke risico’s en mogelijke voordelen van de procedure met u bespreken. Enkele van de mogelijke risico’s van hartkatheterisatie zijn:
- Allergische reactie op de medicatie of het contrastmiddel dat tijdens de procedure is gebruikt
- Onregelmatig hartritme
- Infectie
- Bloeding op de inbrengplaats van de katheter
- Aanhoudende pijn op de borst of angina
- Milde tot matige huidreacties (zoals zonnebrand) door blootstelling aan röntgenstraling
- Nierfalen
- Hartaanval, bloedstolsels, beroerte of overlijden
- Acute sluiting van de kransslagader
- Emergency coronaire bypass-transplantaat (CABG) operatie
Er kunnen andere mogelijke risico’s zijn. Stel tijdens uw ontmoeting met uw arts vragen om er zeker van te zijn dat u begrijpt waarom de procedure wordt aanbevolen en wat alle mogelijke risico’s zijn.
Voorbereiding op de procedure
allergieën:
Bespreek al uw allergieën met uw arts, vooral de hieronder vermelde.
- IVP kleurstof/contrastmiddel Allergie, jodiumallergie
- Allergie voor latex/rubberproducten
medicijnen:
Bespreek uw medicijnen met uw arts – hij of zij kan enkele dagen voor of op de dag van de procedure stoppen of de dosering aanpassen, vooral de hieronder vermelde.
- Anticoagulantia
- Aspirine
- Diabetes medicijnen
Bloedonderzoek, ECG, thoraxfoto:
Vraag uw arts of alle vereiste tests voorafgaand aan de procedure zijn voltooid of gepland zijn vóór uw hartkatheterisatieprocedure.
Wat mee te brengen
- We raden aan om een familielid mee te nemen om samen met u te wachten voor de ingreep.
- Breng alstublieft een badjas mee om te dragen terwijl u wacht op de procedure.
- We raden je aan om comfortabele, gemakkelijk opvouwbare kleding te dragen.
- U kunt na de procedure worden opgenomen in het ziekenhuis, dus pak toiletartikelen en andere items die u wilt om uw verblijf comfortabeler te maken. Uw gezinslid kan deze spullen uit uw auto halen wanneer u ze nodig heeft. Laat alle waardevolle spullen thuis of bij een familielid.
- Een verantwoordelijke volwassene MOET u na de procedure naar huis brengen. U wordt pas ontslagen als er iemand aanwezig is om u naar huis te rijden.
Wat te verwachten tijdens een hartkatheterisatie?
- Breng een lijst met uw medicijnen (inclusief vrij verkrijgbare medicijnen) en doseringen mee. Als u op uw afspraak aankomt, vertel uw verpleegkundige dan of u Coumadin (warfarine), Plavix (clopidogrel), diuretica (plaspillen) of insuline gebruikt. Herinner het personeel er ook aan als u allergisch bent voor iets, vooral jodium, schaaldieren, röntgenkleurstof, penicilline-achtige medicijnen, latex of rubberen producten (zoals rubberen handschoenen of ballonnen).
- U krijgt een ziekenhuisjas om te dragen.
- Een verpleegkundige zal een intraveneuze (IV) lijn in uw arm starten, zodat tijdens de procedure medicijnen en vloeistoffen kunnen worden toegediend.
- De hartkatheterisatiekamer is koel en slecht verlicht. De lucht moet koel worden gehouden om schade aan de röntgenapparatuur die tijdens de procedure wordt gebruikt, te voorkomen. U krijgt warme dekens aangeboden om u comfortabeler te maken.
- Je gaat op een speciale tafel liggen. Als je naar boven kijkt, zie je een grote camera en meerdere tv-monitoren. U kunt uw hartkatheterisatie bekijken op de monitoren.
- De verpleegkundige reinigt uw huid op de plaats waar de katheter (smalle plastic buis) wordt ingebracht (arm of lies). De inbrengplaats van de katheter kan worden geschoren.
- Steriele doeken worden gebruikt om de locatie te bedekken en infectie te helpen voorkomen. Het is belangrijk dat u uw armen en handen naast u houdt, onder de steriele lakens.
- Elektroden (kleine, platte, plakkerige plekken) worden op uw borst geplaatst. De elektroden zijn bevestigd aan een elektrocardiograafmonitor (ECG), die uw hartslag en ritme bewaakt.
- U krijgt een licht kalmerend middel om u te ontspannen, maar u blijft de hele procedure wakker en bij bewustzijn.
- In sommige gevallen kan tijdens de procedure een urinekatheter nodig zijn.
- De arts zal een plaatselijke verdoving gebruiken om de site te verdoven. Een plastic inbrenghuls (een korte, holle buis waardoor de katheter wordt geplaatst) wordt in een bloedvat in uw arm of lies ingebracht. Een katheter wordt door de huls ingebracht en in de slagaders van uw hart gestoken. U kunt druk voelen als de inbrenghuls of katheter wordt ingebracht, maar u mag geen pijn voelen. Vertel het de verpleegkundige of arts als u pijn voelt.
- Wanneer de katheter op zijn plaats zit, worden de lichten gedimd en wordt een kleine hoeveelheid contrastmateriaal via de katheters in uw slagaders en hartkamers geïnjecteerd. Het contrastmateriaal schetst de vaten, kleppen en kamers.
- Wanneer het contrastmiddel in uw hart wordt geïnjecteerd, kunt u zich enkele seconden warm of rood voelen. Dit is normaal en zal binnen enkele seconden verdwijnen.
- Vertel het de arts of verpleegkundigen als u zich voelt:
- Een allergische reactie (jeuk, beklemd gevoel in de keel, kortademigheid)
- Misselijkheid
- Pijn op de borst
- Andere symptomen
- De röntgencamera zal worden gebruikt om foto’s te maken van de slagaders en hartkamers. U wordt gevraagd uw adem in te houden terwijl de röntgenfoto’s worden gemaakt. Als alle foto’s zijn gemaakt, wordt de katheter verwijderd en gaan de lichten aan.
- Mogelijk krijgt u een interventionele procedure in combinatie met uw hartkatheterisatie.
- Meer informatie over interventionele procedures
- De katheters en de schede worden verwijderd.
- Als de katheter in de arm is ingebracht: De prikplaats wordt verbonden. U moet uw arm minstens een uur gestrekt houden. Je zult in staat zijn om rond te lopen. U wordt enkele uren geobserveerd om eventuele symptomen of bijwerkingen van de procedure te controleren. U krijgt instructies over de verzorging van uw arm bij thuiskomst. Vertel het uw verpleegkundige als u denkt dat u bloedt (nat, warm gevoel) of als u een doof of tintelend gevoel in uw vingers voelt.
- Als de katheter in de lies werd ingebracht: De punctieplaats wordt gesloten met toegepaste druk, hechtdraad of een “plug”. Een “plug” is een materiaal dat samenwerkt met de natuurlijke genezingsprocessen van uw lichaam om een stolsel in de slagader te vormen. U moet twee tot zes uur plat liggen en het been gestrekt houden om bloedingen te voorkomen (minder tijd als er een plug werd gebruikt). Je hoofd mag niet meer dan 30 graden worden geheven (twee kussens hoog). Probeer niet te zitten of staan. Een steriel verband wordt op de liesstreek geplaatst om deze te beschermen tegen infectie. De verpleegkundige zal uw verband regelmatig controleren, maar bel uw verpleegkundige als u denkt dat u bloedt (een nat, warm gevoel heeft) of als uw tenen beginnen te tintelen of gevoelloos worden.
- U moet veel vloeistoffen drinken om het contrastmiddel uit uw lichaam te verwijderen. U kunt de behoefte voelen om vaker te plassen. Dit is normaal. Als u op bedrust bent, moet u een bedpan of urinoir gebruiken.
- Uw arts zal u vertellen of u naar huis kunt of dat u een nacht moet blijven. In beide gevallen wordt u enkele uren na de procedure gecontroleerd.
- De behandeling, inclusief medicijnen, dieet en toekomstige procedures, wordt met u besproken voordat u naar huis gaat. Ook de verzorging van de wond, de activiteit en de nazorg komen aan bod.
Instructies om naar huis te gaan na de procedure
Naar huis gaan
Een verantwoordelijke volwassene MOET u naar huis brengen. U wordt pas ontslagen als er iemand aanwezig is om u naar huis te rijden.
Als je meer dan twee uur rijden naar huis hebt, raden we je aan om voor je comfort in een hotel te overnachten. De Medical Concierge kan u helpen bij het maken van afspraken. Laat u dan de volgende ochtend, nadat u heeft uitgeslapen, door uw gezinslid naar huis rijden.
Stop tijdens je rit naar huis elk uur en loop vijf tot tien minuten. Als je met het vliegtuig naar huis reist, sta dan op om je benen te strekken en loop minstens elk uur door het gangpad.
Vraag uw arts wanneer u weer mag autorijden.
Neem contact op met uw arts als u vragen heeft over hartkatheterisatie.
- Instructies voor na uw hartkatheterisatie
- Meer informatie over coronaire hartziekte
Deze informatie gaat over testen en procedures en kan instructies bevatten die specifiek zijn voor Cleveland Clinic. Raadpleeg uw arts voor informatie over uw testen.